Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
d-isolatie.be Online info & advies over isolatiewerken.
d-isolatie.be

Buitenmuurisolatie

Woon je in een huis zonder spouwmuren of zijn die niet geschikt voor na-isolatie (te nauw, vervuild, …)? Dan is buitenmuurisolatie misschien iets voor jou. Door isolatieplaten aan te brengen op je buitenmuur en die af te werken met een nieuwe gevelbekleding, heb je meteen een volledig opgefriste gevel die voldoet aan de laatste isolatienormen. Lees in dit artikel alles over buitenmuurisolatie!

Ga snel naar:
Buitenmuurisolatie prijs
Afwerkingsmogelijkheden
Buitenmuurisolatie plaatsen
Aandachtspunten bij plaatsing
Offertes aanvragen

 

 

Voordelen buitenmuurisolatie

Je buitenmuur isoleren aan de buitenkant is een arbeidsintensieve klus, maar daar staan vele voordelen tegenover. We zetten enkele belangrijke troeven op een rij:

  • Lagere energiefactuur: met buitenmuurisolatie creëer je een naadloze, sluitende isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen. Zo kan je energiefactuur dalen met wel 25%.
  • Verhoogd wooncomfort: naast lagere stookkosten geniet je dankzij buitenmuurisolatie van een constante binnentemperatuur. Ook de omgevingsgeluiden verminderen fel.
  • Nieuwe look voor je gevel: is je buitenmuur beschadigd? Of wil je gewoon een nieuwe uitstraling voor je gevel? Door je buitenmuur te isoleren en af te werken, ziet hij er weer als nieuw uit. Bovendien heb je een brede keuze aan gevelafwerkingen (crepi, steenstrips, …).
  • Bescherming tegen weersinvloeden: na de buitenmuurisolatie en nieuwe afwerking is je gevel goed beschermd tegen vorst, vocht, vuil, … Eventuele problemen met doorslaand vocht behoren dus volledig tot het verleden.
  • Ruimtebesparend: omdat je de isolatie en de afwerking langs buiten opbouwt, heb je geen onnodig ruimteverlies aan de binnenkant van je woning. Zo kan je die ruimte optimaal benutten.

TIP: op zoek naar een isolatiespecialist om je buitenmuur langs buiten te isoleren? Ontvang gratis offertes bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Buitenmuurisolatie prijs

De prijs van buitenmuurisolatie hangt vooral af van de oppervlakte van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken en natuurlijk ook je nieuwe gevelbekleding. Zo is buitenmuurisolatie afwerken met crepi bv. goedkoper dan met steenstrips of een houten gevelbekleding. Gemiddeld mag je voor buitenmuurisolatie rekenen op een prijs van 100 à 250 euro per m² (incl. btw, plaatsing en afwerking van de gevel).

LET OP: dit zijn richtprijzen. De kosten kunnen bovendien ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je gericht prijzen, adviezen, materialen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe buitenmuurisolatie afwerken?

Na het aanbrengen van kunststof isolatieplaten (EPS, XPS, PUR, PIR, …) op je buitenmuur werkt een vakman je gevel af met een nieuwe gevelbekleding. Maar met welke materialen kan je je buitenmuurisolatie laten afwerken? Een kort overzicht:

 

1) Buitenmuurisolatie met crepi

Buitenmuurisolatie crepi

Een gevelbepleistering is een ideale afwerkingslaag voor buitenmuurisolatie. Crepi wordt meestal rechtstreeks op het isolatiemateriaal aangebracht. Je kan hierbij kiezen tussen een kunstharspleister of minerale crepi. Kunstharscrepi is iets beter bestand tegen weer en wind, terwijl minerale crepi meer geschikt is om oneffenheden weg te werken.

Prijs: € 100 à € 140 per m² met isolatie (incl. btw & plaatsing)

 

2) Buitenmuurisolatie met steenstrips

steenstrips buitenmuurisolatie

Hou je van die typische baksteenlook? Dan kan je je buitenmuurisolatie ook afwerken met steenstrips. Deze gevelbekleding heb je in allerlei uitvoeringen en kleuren: van de traditionele baksteen-look tot decoratief metselwerk met nulvoeg. Hierdoor kun je elk gewenst uitzicht nastreven. Steenstrips zijn ook beschikbaar in een slimme totaaloplossing waarbij de strips rechtstreeks bevestigd zijn op de isolatiepanelen.

Prijs: € 200 à € 250 per m² met isolatie (incl. btw & plaatsing)

 

3) Buitenmuurisolatie met houten gevelbekleding

Buitenmuurisolatie gevelbekleding hout

Hout is duurzaam en oogt warm. Het is de ideale manier om jouw woning een nieuwe, maar tijdloze uitstraling te geven. Op de isolatieplaten komt een houten latwerk waardoor jouw bekleding zeker recht bevestigd zal worden. Houten gevelbekleding heb je in verschillende houtsoorten en uitvoeringen, bv. padouk, afrormosia, thermowood, … Jouw keuze bepaalt grotendeels de kostprijs van deze bekleding.

Prijs: € 120 à € 250 per m² met isolatie (incl. btw & plaatsing)

 

4) Buitenmuurisolatie met gevelpanelen

Gevelbekleding aluminium

Met gevelpanelen in PVC, aluminium, composiet, … kan je vele kanten uit. Het spreekt voor zich dat de kostprijs o.a. afhangt van de totale oppervlakte, de materiaalkeuze en de moeilijkheidsgraad van de werken. Sidings behoren tot de goedkoopste optie, terwijl een aluminium gevelbekleding vaak het duurst uitvalt.

Prijs: € 100 à € 200 per m² met isolatie (incl. btw & plaatsing)

 

5) Buitenmuurisolatie met nieuwe muur

Buitenmuurisolatie nieuwe gevel

Naast steenstrips kan je ook overwegen om een nieuwe buitenmuur tegen de isolatie te laten metsen. Let op: dit is ongetwijfeld de meest arbeidsintensieve en dus ook de duurste optie. Hierbij wordt je huidige buitenmuur volledig afgebroken en vervangen door een nieuwe gemetselde gevel. Er is ook een extra fundering nodig voor de isolatielaag en de nieuwe buitenmuur. Daarom wordt deze methode ook enkel toegepast bij grondige renovaties of een sterk verouderde gevel met onbruikbare spouwen.

Prijs: € 200 à € 300 per m² met isolatie (incl. btw & plaatsing)

 

Welke gevelafwerking kies ik het best?

Die keuze hangt onder meer af van je budget en je persoonlijke wensen. Wil je gaan voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is een gevelbepleistering de beste keuze. Hou je van een natuurlijke, warme uitstraling? Dan is een houten gevelbekleding ideaal. Je vraagt best offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken voor jouw project.

TIP: op zoek naar isolatiespecialisten actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Plaatsing buitenmuurisolatie

Het isoleren en afwerken van een buitenmuur gebeurt doorgaans op dezelfde manier. We zetten de verschillende stappen kort op een rij:

 

STAP 1: voorbereidingswerken

Om een goede hechting en plaatsing van de isolatie te waarborgen, moet je de buitenmuur vaak nog egaliseren en de grootste beschadigingen wegwerken.

 

STAP 2: isolatiemateriaal aanbrengen

Bij buitenmuurisolatie kiest een isolatiespecialist doorgaans voor kunststof isolatieplaten (PUR, XPS, …). Die zijn ongevoelig voor vocht en halen zelfs bij een geringe dikte een hoge isolatiewaarde. Zo vermijd je dat de isolatielaag en de nieuwe gevelafwerking te veel plaats innemen aan de buitenkant van je woning. Een vakman verlijmt deze isolatieplaten op de gevel met een aangepaste specie en verstevigt ze eventueel met pluggen.

 

STAP 3: gevel afwerken

Is de isolerende schil afgewerkt? Dan kan je de buitengevel laten afwerken naargelang jouw eigen voorkeur en smaak. Kies je voor gevelpanelen? Dan brengt de isolatiespecialist bovenop de isolatie eerst een aluminium of houten draagstructuur aan. Daarop komt de gevelbekleding. Kies je voor crepi? Dan brengt een vakman deze sierpleister rechtstreeks op de isolatieplaten aan.

 

TIP: wil je zeker zijn van een kwalitatieve plaatsing van jouw gevelisolatie en -bekleding? Dan neem je best een ervaren vakman in de arm. Hij beschikt niet alleen over de geschikte productkennis en materialen, bovendien staat hij garant voor een correcte uitvoering van de werken. Via onze gratis offertedienst ontvang je vrijblijvend offertes van vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Aandachtspunten buitenmuurisolatie

Een buitenmuur isoleren en afwerken is een precieze klus die de nodige ervaring en expertise vergt. Een isolatiespecialist houdt bv. rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Koudebruggen: bij de aansluiting van de buitengevelisolatie kunnen koudebruggen ontstaan langs de ramen doordat zij ‘dieper’ komen te liggen. Om dit te vermijden, moet de overgangszone voldoende geïsoleerd worden.
  • Spouw voldoende ventileren: heb je toch een spouwmuur? Dan dient deze voldoende geventileerd te worden wanneer je de gevel voorziet van een nieuwe isolerende schil. Doe je dit niet? Dan krijg je een verstoring van de thermische kwaliteiten van de nieuwe buitenmuurisolatie en zal vocht zo niet meer weg kunnen. Het gevolg? Condensatievocht op muren en plafonds.
  • Dikkere buitenlaag kan problemen veroorzaken: een laag isolatiemateriaal met daarbovenop de gevelafwerking zal je buitenmuren in volume doen toenemen. Dit kan problemen vormen bij jouw dorpels, dakoversteek of regenpijpen. Vaak worden hierdoor nieuwe dorpels geplaatst. Voor de dakoversteek kan de aannemer de afvoer in het geheel verwerken, afhankelijk van de restruimte.

TIP: een vakman weet perfect wat hij moet doen in deze gevallen. Het is dan ook een uitstekend idee om de werken over te laten aan een isolatie-expert. Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele dagen offertes op maat van jouw project:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de isolatiewerken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.