Vloerisolatie

Dankzij vloerisolatie krijg je meer warmtecomfort in jouw woning en spaar je kosten uit op je energiefactuur. Dit is een milieuvriendelijke investering, die je met premies kan financieren. Hieronder vind je de prijs, soorten en plaatsing van vloerisolatie.

Ga snel naar: soortenprijsoffertes ontvangen

 

Hoe isoleer ik mijn vloer?

De methode om je vloer te isoleren hangt af van de situatie:

  • Vloer isoleren langs onder: heeft je vloer onvoldoende opbouwhoogte, dan kan je die van onderuit isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan op het plafond van een ondergrondse ruimte aangebracht. De vloer zelf blijft onaangeroerd.
  • Vloer isoleren langs boven: bij voldoende opbouwhoogte wordt het isolatiemateriaal op een ondervloer geplaatst en vervolgens afgewerkt. Hiervoor moet in bepaalde gevallen de bestaande vloer uitgebroken worden. Met deze methode is vloerisolatie gemakkelijker geplaatst en goedkoper.

 

Tip: hou ook rekening met de dikte

De dikte van de vloerisolatie bepaalt hoe goed de vloer isoleert. Voor premies moet je zelfs een minimale isolatiewaarde bereiken. Een specialist verzekert je van een correcte plaatsing op maat van jouw situatie, eisen en de regelgeving. Ontvang snel advies en offertes via de offertepagina.

 

Soorten vloerisolatie

De werkwijze hangt niet alleen af van de situatie, maar ook van het soort isolatiemateriaal. Elk type vloerisolatie heeft zijn eigen kenmerken, zoals de lambda-waarde (hoe lager het cijfer, hoe beter het materiaal isoleert).

 

1) Isolatieplaten

vloerisolatie isolatieplaten

Isolatiemateriaal kan in plaatvorm op de vloer gelegd worden, op voorwaarde dat die effen is. Isolatieplaten kunnen veel gewicht dragen en zijn goedkoper dan de andere materialen. Isolatieplaten van XPS, EPS of cellenglas zijn bovendien bestand tegen vocht. Minerale wol werkt dan weer geluiddempend. Op de vloerisolatieplaten worden de vloerverwarming en -bedekking aangebracht. Op de website vloerisolatie.be vind je in het artikel vloerisolatie platen een compleet overzicht van materialen en prijzen.

» Lambda-waarde: 0,020 – 0,050 W/mK
» Prijs: gemiddeld € 20 – 30 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

2) Isolatieschuim (gespoten PUR)

vloerisolatie gespoten pur

PUR is een kunststof die je in vloeibare vorm kan spuiten op de ondervloer. Het grote voordeel hiervan is dat je hiermee isolatie en uitvulling van je vloer in één hebt. Isolatieschuim is snel geplaatst (1 dag) en kan je dun leggen, want het heeft een hoge isolatiewaarde. Bovendien is dit een naadloze vloerbedekking, zodat er geen koudebruggen in je isolatie zitten.

» Lambda-waarde: 0,021 – 0,032 W/mK
» Prijs: gemiddeld € 25 – 35 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

3) Isolerende chape of isolatiebeton

vloerisolatie isolatiebeton

Deze vloerisolatie bestaat uit een samenstelling van isolatiemateriaal en cement. Ook hiermee kan je tegelijk de vloer isoleren en uitvullen. Zo bekom je een naadloze vloer. Bovendien kan je met dit type de vloer thermisch én akoestisch isoleren. Je kan de isolerende chape wel best combineren met andere isolatiematerialen, omdat die een geringe isolatiewaarde heeft.

» Lambda-waarde: 0,085 – 0,75 W/mK
» Prijs: gemiddeld € 30 – 35 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

Prijs vloerisolatie

De kostprijs van vloerisolatie hangt af van verschillende factoren: de werkwijze, dikte van de isolatielaag, oppervlakte van de vloer, het gekozen isolatiemateriaal … Ook de voorbereiding van de ondervloer en de afwerking beïnvloeden de kosten. De prijs voor vloerisolatie is gemiddeld € 20 – 35 per vierkante meter (incl. plaatsing, excl. btw). Een prijs op maat kan je online aanvragen via onze offerteservice.

Voor deze investering kan je rekenen op heel wat financiële steun:

  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je van het voordelige btw-tarief van 6%.
  • Premie van de netbeheerder: om recht te hebben op een isolatiepremie moet de warmteweerstand (Rd-waarde) van de vloerisolatie minstens 2 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt) bereiken. De premie bedraagt 6 euro per m². Voor beschermde afnemers wordt het premiebedrag met 50% verhoogd.
  • Overkoepelende renovatiepremie: is je woning ouder dan 30 jaar, dan kan je 20 tot 30% van de goedgekeurde facturen terugkrijgen (afhankelijk van je inkomen). Je moet minstens 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen aangeven.
  • Totaalrenovatiebonus:  wanneer de vloerisolatie deel uitmaakt van 3 of meer energiebesparende maatregelen binnen 5 jaar, maak je kans op deze extra bonus.
  • Gemeentelijke of provinciale premies: sommige gemeentes en provincies reiken aparte premies uit voor vloerisolatie. Informeer je hierover bij het lokale bestuur.

 

Belangrijke voorwaarde voor premies: de aannemer

Om aanspraak te maken op een premie, moeten de werken uitgevoerd en gefactureerd worden door een vakman. Een professional zorgt ervoor dat de vloerisolatie ook aan de andere voorwaarden voor subsidies voldoet. Hij verzekert je daarbij van een correcte plaatsing met kwalitatief materiaal voor een optimaal resultaat. Ontvang snel en vrijblijvend offertes van specialisten via de offertedienst.